Dia Mundial contra la Tracta

0
67

Avui, mentre llegeixes aquestes línies, milers de persones a tot el món, estan sent explotades per traficants.

Milers de persones que veuen els seus drets arrabassats, sense seguretat ni protecció. Milers de persones sense llibertat.

Avui 30 de juliol, Dia Mundial contra la Tracta de Persones, volem posar el focus en la crisi humanitària que això suposa. Conèixer les dades és fonamental per a poder reclamar mesures de protecció que erradiquin aquesta explotació que atenta directament contra els drets humans.

L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte determina que aproximadament, 50.000 persones són víctimes de tràfic a tot el món anualment, i no podem obviar la clau de gènere i infància. En l’últim Informe Mundial sobre el Tràfic de Persones es defineix que el 70% de persones víctimes d’explotació i tracta són dones i nenes, que pateixen la tracta amb finalitats d’explotació sexual, treballs domèstics i matrimonis forçosos. Per tant, es defineix amb el sistema patriarcal en què encara vivim. Violència masclista, que compra i ven el cos de les dones i nenes com si fossin objectes, per poder explotar-los i obtenir guanys. Violència que esclavitza i mata.

Per aquest motiu, com a joves socialistes, mai podrem considerar la prostitució com un treball de “lliure elecció”, perquè l’ocupació laboral mai pot ser sinònim d’esclavitud.

També cal tenir en compte l’actual context de pandèmia sanitària que causa un augment de vulnerabilitat socioeconòmica. La pèrdua d’ocupació que origina un increment de l’índex de pobresa, juntament amb l’increment de les interaccions via online, provoquen major fragilitat i afavoreixen el creixement de la delinqüència organitzada, del tràfic de persones.

El número d’infància víctima de tràfic s’ha triplicat, sent una de cada tres persones un menor. UNICEF afirma que un milió de nens i nenes són víctimes de tràfic. Dos de cada tres són nenes, suposant el 19% de les persones víctimes de tràfic.

Cal destacar el paper que juga el canvi climàtic en la vulnerabilitat de les persones. En l’escenari actual d’escalfament global, de condicions meteorològiques extremes que desemboquen en desastres ambientals, les persones afectades per aquestes catàstrofes són més vulnerables a ser víctimes de tràfic. Persones que han de desplaçar-se per conflictes, pobresa o catàstrofes ambientals, es troben en situacions de buit de drets dels quals s’aprofiten els traficants.

Són dades impactants, que esgarrifen, però és una realitat que tenim a la nostra societat. Necessitem avançar en legislació per garantir l’abolició de la tracta de persones i la prostitució. Amb la proposta de llei estatal del govern progressista del PSOE, podrem combatre l’explotació i tràfic de persones. No podem fer com si aquestes pràctiques no existissin en el nostre país. Amb aquesta llei es podrà lluitar per acabar amb l’esclavitud i per acompanyar a les víctimes en restituir les seves vides.

Necessitem aquest avenç legislatiu per avançar en democràcia i justícia social.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here