“Mai saps sota quin nom s’amaga” 1 de desembre, Dia Internacional de l’Acció contra la Sida

0
696

La JSC Alt Penedès-Garraf presenta la campanya “Mai saps sota quin nom s’amaga” en el Dia Internacional de l’Acció contra la Sida per conscienciar als joves en la prevenció d’aquesta malaltia

Avui 1 de desembre celebrem el 26è Dia Internacional de l’Acció contra la Sida. I la Joventut Socialista Alt Penedès – Garraf ens adherim en la lluita contra aquesta malaltia vírica, que des de la seva aparició, s’ha cobrat la vida de més de 36 milions de persones. Només al 2012 van morir 1,6 milions de persones i 2,3 milions es van contagiar del virus VIH. Amb aquesta campanya volem reivindicar i reforçar les actuacions de conscienciació, educació i prevenció de la transmissió d’aquesta epidèmia que no entén de procedència ni d’edats i que és una de les primeres causes de mort a tot el món.

El nombre de víctimes contagiades pel virus del VIH s’ha mantingut constant en els darrers anys (716 casos al 2012) i el nombre de diagnòstics de casos de la Sida continua en descens (130 persones al 2012). Tot i això, encara ens trobem per sobre de la mitja de la Unió Europea. 8,5 per cada 100.000 persones a Catalunya enfront de 7,2 a Europa. Però la dada més preocupant és que al voltant de la meitat de les noves infeccions VIH afecten els joves entre 15 i 30 anys.

Dels últims estudis fets s’estima que el número d’afectats per transmissió sexual a Catalunya ha crescut (84%). Amb la qual cosa s’ha de continuar fent campanyes per prevenir la transmissió per aquesta via sense oblidar altres possibles vies de transmissió. Altres tendències importants són el creixement de víctimes d’immigrants afectades una vegada vinguts al nostre país, així com el creixement de morts per SIDA per un diagnòstic tardà.

Tot i aquests números, tant el govern del PP com el govern de CiU a Catalunya estan retallant en línies d’ajuda per la prevenció i conscienciació als joves. A més a més, el govern del PP, amb les seves polítiques retrògrades tant en educació com a nivell social, no anem a la mateixa direcció que la resta d’Europa. Les retallades en sanitat i en investigació dificulten l’avanç en la detenció d’aquesta infecció i, en la millora de tractaments. Però la liquidació de l’assignatura d’Educació per la Ciutadania i el fet puntual de l’educació sexual a les aules, fa encara més difícil que la prevenció i la informació arribi als joves.

Des de la Joventut Socialista de Catalunya reivindiquem que no es pot fer ni un pas enrere en matèria de lluita contra la Sida. Cal continuar treballant per assegurar l’accés als serveis sanitaris a tots els col•lectius, facilitar la informació als joves amb una educació sexual completa sense tabús i des de l’escola primària, on es doni tota la informació de les mesures de prevenció primària i secundària. Així aconseguirem tenir relacions sexuals segures i fer que els joves es puguin fer les proves el més aviat possible, sense cap tipus d’entrebancs i disminuir el nombre de morts per un diagnòstic tardà. A més a més, exigim que tant el govern de la Generalitat com el govern central utilitzi tots els recursos necessaris per ajudar a aquesta causa sense cap tipus de retallades i mirant cap al futur i deixant enrere polítiques retrògrades o
conservadores.

Galería d’imatges

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here