L’any 1966, l’ONU va declarar el dia 21 de març com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, arran dels esdeveniments ocorreguts a Sud-àfrica el 1960 contra les lleis de l’apartheid, lleis que permetien la segregació entre persones blanques i no-blanques. Aquest va ser un primer pas important per impulsar mundialment l’eliminació de totes les formes de discriminació racial.
Més de cinquanta anys després, ens topem als nostres carrers amb el mateix problema: el racisme. I és que aquest problema no es troba només en països poc desenvolupats, sinó a tot el món, com s’ha vist recentment als Estats Units, on es va originar el moviment Black Lives Matter el 2020 arran de l’assassinat de George Floyd. Aquest moviment va rebre el suport de moltes altres comunitats en molts altres països d’arreu del món, i des de diferents entitats es va fer un crit advertint que això passa més dels que ens imaginem a les nostres ciutats. El suport no va ser només per part de gent racialitzada, sinó que molt jovent independentment dels seus orígens es va unir al moviment, entenent que al segle XXI no podem permetre la vulneració de drets fonamentals a causa de la discriminació racial. Per aquesta raó, el tema que l’ACNUDH ha assenyalat per aquest any és “la joventut s’alça contra el racisme”, i nosaltres, com a organització juvenil, també ho fem.
Actualment, encara podem veure com la societat parla de persones “il·legals”, estereotipa comunitats, parla d’immigració de segona i tercera generació, culpa als estrangers de xacres mundials com la violència de gènere o les violacions, es menysprea en el si de les institucions públiques a persones racialitzades, es pinta la cara de negre a persones blanques per la cavalcada de reis, o es culpa a comunitats xineses dels orígens de pandèmies globals, entre d’altres.
Per consegüent, avui volem denunciar no només el racisme visible sinó també l’invisible: el racisme que qüestiona que es pugui ser de Catalunya amb trets físics diversos, o que se sorprèn quan persones racialitzades tenen estudis universitaris o parlen bé la llengua. Aquest racisme que no es veu, però que, en efecte, és igual de nociu, també és una xacra que hem de combatre en el camí per l’eliminació de tota forma de discriminació racial.
Atesa la problemàtica estructural actual i l’augment dels discursos d’odi que intenten frenar l’avenç de la societat i portar-nos a una Espanya en blanc i negre, és urgentment necessari prendre mesures per acabar amb el racisme tant a nivell municipal, autonòmic, estatal com supranacional. Per tant,
les institucions han d’estar compromeses amb mocions, proposicions i projectes de llei en protecció a les persones racialitzades, alhora que garantim el dret a la igualtat efectiva d’aquestes comunitats.
Catalunya és una terra diversa i heterogènia, on convivim persones de diferents orígens, cultures i religions. Per això, hem d’avançar cap a una societat on s’entengui que hi ha persones catalanes diverses, involucrades amb el respecte a la resta de comunitats, i que posin en valor la riquesa de la diversitat.
És per això que, des de la Joventut Socialista de Catalunya, reivindiquem en el Dia Internacional de la Discriminació Racial el nostre compromís ferm amb la lluita antiracista, recolzant els moviments socials i treballant a les institucions per una societat més igualitària i més justa.
Per una joventut antiracista i per una societat compromesa amb el respecte vers la diversitat: avui i tots els dies de l’any diem NO al racisme!