Alt Penedès-Garraf

La JSC de l’Alt Penedès-Garraf realitza la seva 3a Escola de Formació a Cubelles

Les polítiques de joventut han estat l’eix central dels debats i les xerrades celebrades a Cubelles el passat cap de setmana.

L’Escola ha comptat al llarg dels dos dies del cap de setmana amb les intervencions de l’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, del Secretari de Formació Josep M. Sala, dels Diputats al Parlament Mila Arcarons, Roberto Labandera i Núria Ventura, a més de les regidores de Joventut dels Ajuntaments de l’Ametlla del Vallès i Sitges, Sonia Alasso i Elisabeth Pérez i del tècnic de joventut de l’Ajuntament de Pineda de Mar, Javier Naya. El debat central el van protagonitzar Gerard Figueras de la JNC i Marc Mellado de la JSC.

Roberto Labandera, diputat del PSC i portaveu en matèria d’habitatge al Parlament, ha recordat el treball del Govern de la Generalitat a través de la construcció de diverses promocions d’habitatge per a joves, acompanyat de mesures per a facilitar l’emancipació, així com les ajudes al pagament del lloguer als col•lectius de joves.

Mila Arcarons i Núria Ventura, van parlar de polítiques de joventut al Parlament i del procés de redacció de la Llei de Polítiques de Joventut en tramitació parlamentària. Ventura, portaveu a la Comissió de Polítiques de Joventut ha recordat que és una de les lleis que encara no s’havien desenvolupat.

El debat dels models de polítiques de joventut va anar a càrrec de Gerard Figueras, President de la Joventut Nacionalista de Catalunya i regidor a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i de Marc Mellado, President del Consell Nacional de la Joventut Socialista de Catalunya. Els dos van parlar de la trajectòria de les seves respectives organitzacions i les reivindicacions històriques de millores per als joves, així Mellado va fer esment al procés de creació de les oficines d’emancipació juvenil, un projecte reclamat des de la JSC i de les que ja existeixen 10 punts a tot Catalunya, amb la previsió de fer-ne 60, o bé la campanya per a obrir el metro els caps de setmana i festius; mentre que Figueras va recordar la campanya per a la supressió del servei militar. Els dos no van oblidar el context per al col•lectiu del joves actualment, que és l’atur i la precarietat laboral, i van reclamar més esforços per part de l’Administració, tot i que per a Marc Mellado, el model que s’apunta a l’Acord de Mesures per a l’Ocupació Juvenil de la Generalitat és un bon instrument que cal desplegar. El futur de les polítiques de joventut també segons Mellado, passa per les noves demandes socials, les polítiques d’immigració (a on 1 de cada 4 joves és nouvingut), les TIC, ampliar els processos de participació a les Administracions, la mobilitat, ampliar el parc públic d’habitatge de compra i de lloguer per als joves, la creació d’un fons de crèdit per a l’emancipació dels joves per al finançament, i establir línies de crèdits en matèria de formació, accés a l’habitatge i creació d’empreses o el desplegament de l’acord de mesures per a l’ocupació juvenil i la futura Llei de Polítiques de Joventut. Gerard Figueras també va reclamar prestigiar elements com ara la Formació Professional, el traspàs per part de l’Estat de les beques i de la Renda Bàsica d’Emancipació i en general posar en valor les polítiques de joventut.

Finalment diumenge va ser el torn de les experiències de joventut de Sitges i l’Ametlla del Vallès, centrada en el primer cas en polítiques d’accés a l’habitatge i en el treball per a crear un espai jove al municipi, mentre que l’experiència de l’Ametlla del Vallès, relacionada amb la mobilitat, posava al servei dels joves transport públic nocturn, un acció que va rebre el recolzament d’altres municipis de l’entorn.

La cloenda de l’Escola va anar a càrrec del Primer Secretari de la JSC a l’Alt Penedès – Garraf, Àlex Centelles, de Javi López, Primer Secretari de la JSC i Elisabeth Pérez en nom del PSC de l’Alt Penedès – Garraf.
 

Galería d'imatges (5)