Cap a una fiscalitat de futur

0
88

La reunió de les set primeres economies del món (G7) a Londres durant el passat dissabte ha produït un acord transcendental per la construcció d’una fiscalitat justa i eficaç: la fixació d’un tipus mínim del 15% per l’impost de societats a nivell global.

Aquesta mesura és una gran passa endavant en el treball cap a una nova fiscalitat que reculli les característiques del món globalitzat en què vivim. En paral·lel a la fixació d’un impost mínim mundial, els països reunits han acordat avançar en la fiscalització de les principals empreses tecnològiques en tots els territoris on generen ingressos i no només en aquells on es troben físicament. D’aquesta manera, se supera el concepte fiscal d’establiment permanent i s’actualitza la política fiscal a la realitat del moment.

Aquesta mateixa línia va ser defensada fermament pel govern de Pedro Sánchez el 2018 en impulsar a nivell europeu l’aplicació de l’anomenada taxa Google o Impost sobre determinats serveis digitals.

En el transcurs de la pandèmia, la importància cabdal de comptar amb un estat del benestar dotat de recursos i capaç de resistir situacions extraordinàries ha quedat dolorosament clara. Quan encara paguem les conseqüències de l’enfocament neoliberal durant la crisi de 2008, moltes veus que proclamaven obertament la “mort de l’Estat” i la fi de l’intervencionisme en la dècada passada han reclamat amb vehemència una resposta keynesiana a la crisi de la COVID19. La resposta ha estat clara: Espanya amb el desplegament d’un escut social de grans dimensions, la Unió Europea amb la construcció dels fons Next Generation o fins i tot els Estats Units amb un pla d’inversió pública que Biden valora en 2,2 bilions de dòlars. Totes aquestes mesures necessiten un sistema fiscal que les sostingui.

Acords com el del G7, que ara ha de transposar-se a la reunió del G20, són essencials per poder realitzar més passes cap a una major unió fiscal també a nivell europeu. Acabar amb diferències fiscals entre estats membres que fins i tot poden ser catalogades de dumping és una prioritat en la construcció d’una Europa federal i progressista. Ens trobem en un moment clau per impulsar una nova política fiscal que doti l’estat del benestar de la potència econòmica que els nous reptes requereixen.

La JSC seguim treballant per acabar amb la desigualtat i recollim tota la tradició socialista per defensar l’estat del benestar com l’eina que ha permès transformar i que seguirà transformant el món. Per això, celebrem acords com l’anunciat pel G7 i refermem el nostre compromís amb la formació i el treball polític per definir el sistema fiscal amb què els i les joves socialistes volem construir el futur.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here